Virkistys- ja pilkkiviikonloppu Hammasjärvellä 11.-13.3.2011

Inergian henkilökuntaan kuuluvana ja Inarin Uistelijaseuran tilintarkastajana sain 9 seuran jäsentä ja Jesse-pojan innostumaan virkistysviikonlopusta yhtiön kämpällä Hammasjärven erämaassa.

Mukaan ehti myös Vesan kalakaveri Reijo Jylhä. Kuudella kelkalla ja rekivarustuksella lähdettiin liikkeelle. Autokalustoa jätettiin Pasasjärven parkkiin.

Kämppä oli peruslämmin henkilöstön vilkkaan käyttösesongin tiimoilta. Aloittelevana, kylläkin veneettömänä uistelijana täytyy heti kättelyssä mainita tärkein huomio ihmisistä, jotka kalastus- ja retkeilyaiheen pariin ovat kokoontuneet ja yhteisiin tapahtumiin vihkiytyneet: joko porukka oli keskivertoa parempaa ainesta tai sitten tämä kokoonpano kantaa nimeä Parempien Ihmisten Pilkkiseura, johon pyrkijöillä täytyy tietyt kriteerit täyttyä…Ajatus perustuu huomioon viikonlopun ajalta: Kaikki asiat vain tapahtuivat. Mitään eikä ketään tarvinnut käskeä tai kehottaa töihinsä ja kysymyksessä olivat kuitenkin 11 hengen hyvinvointiin ja ravitsemukseen liittyvät asiat.

Vähänkö meinasi tulla vilu, kun odoteltiin Repen kalaonnea. Rautu nappasi vihdoin pilkkiin, mutta se karkasi tuossa jäänreunan ja käsituntuman välimaastossa. Jesse juoksi empaattisena paikalle ja kysyi: Olisitko sinä halunnut sen kalan? – Odoteltiin vielä puoli tuntia ja sitkeys palkittiin. Repekin sai rautunsa jään päälle ihailtavaksi

Kuoppajärven kodalle pölähti 10 hengen polkupyöräporukka Tsekinmaalta. Miehet olivat paluumatkalla 400 km:n/10 vrk:n huviretkeltä Ivalo-Sevetti-Jäämeri ja takaisin. Kyllä maailmaan mahtuu kaikenlaista kulkijaa näilläkin selkosilla, missä alkuperäisten asukkaiden tiheys on alle 2 henkeä/km². Siitä riitti juttua vielä seuraavaan päiväänkin, samoin Japanissa meneillään oleva maanjäristys ja tsunami. Japanissa asuu noin Suomen kokoisella alueella 120 miljoonaa ihmistä, asukastiheys 337/km². Mihin ne kaikki siirretään, jos saarivaltiossa käy asuminen mahdottomaksi?

Sää oli mukavasti miinuksen puolella vaihdellen puolipilvisestä lumisadekuuroihin. Sunnuntaina palasimme kevään kauneimmassa säätilassa, täydellisessä auringonpaisteessa kotiinpäin. Rautujärvellä pilkkimisen lomassa nautimme Paavon hetkeä aikaisemmin savustaman rautusaaliin. Yhteistuumaiset kommentit olivat: Sairaan hyvää! Jatkoimme kaunista metsämaisemareittiä Koijerijärvelle, jossa moottorikairoilla ilmestyi tuota pikaa parikymmentä pilkkireikää ja niiden valtaamat kiertäjät. Paavo näytti meille ahvenpilkkimisen mallia neljän perättäisen ahvenen vedolla. Muiden saalis oli yhteensä kaksi kalaa ja elämännautintoja. Pia sai kevään ensi pisamat ja kauneusunet kelkan päällä.

Teksti: Marja Heikinheimo

Kuvat: Vesa Tolonen

Yhteistyökumppanit